Wirtualna wycieczka
home memori znane memori memori zbiorowe cmentarze artykuły pomoc
Memori wyszukiwarka
wyszukiwarka zaawansowana: tekstowa
wyszukiwarka zaawansowana: tekstowa mapa
Memori twoje konto
podaj e-mail
podaj hasło
kobieta mężczyzna
zapoznałem się i akceptuję regulamin
Facebook Twitter NK
memori dodane przez redakcja memori.pl ['] .
memori odwiedzone 9342 razy
zapalono już 824 świeczek
zapalono już 14 zniczy
Maciej Zembaty
Maciej Zembaty
16.05.1944
27.06.2011
żył 67 lat
Maciej Zembaty
pierwsze imię Maciej
nazwisko Zembaty
data urodzenia 16.05.1944
miejscowość urodzenia Wadowice
państwo urodzenia Polska
płeć mężczyzna
 
data śmierci 27.06.2011
państwo śmierci Polska
 
miejscowość pochówku Warszawa
gmina pochówku m.st. Warszawa
powiat pochówku m.st. Warszawa
województwo pochówku mazowieckie
państwo pochówku Polska
 
cmentarz Cmentarz Wojskowy na Powązkach - Powązki Wojskowe
numer sektora sektor nieznany
 
rodzaj pochówku grób tradycyjny
forma pochówku tradycyjna
polski poeta, satyryk, scenarzysta
polski poeta, satyryk, scenarzysta, reżyser radiowy, muzyk, bard i tłumacz, głównie poezji Leonarda Cohena.


Bibliografia

Makabra i współczucie, (wybór tekstów z obszernymi notkami autobiograficznymi), Maciej Zembaty z przedmową Jacka Janczarskiego i ilustracjami Piotra Dumały
Rodzina Poszepszyńskich Story, Maciej Zembaty i Jacek Janczarski
Maciej Zembaty, Maciej Zembaty. Twój Styl
Mój Cohen, Maciej Zembaty
Piosenki, Maciej Zembaty, Edward Stachura, Włodzimierz Wysocki

Dyskografia

W prosektorium, Rogot 1989
Ostatnia posługa. Czarne przeboje 65 - 88, 1998
Zembaty STGS, 1998
Siła niewolników, Selles 2000
Ballady, Agencja Artystyczna MTJ 2002
In my secret... live, Agencja Artystyczna MTJ 2002
35 x Leonard Cohen, Agencja Artystyczna MTJ 2002 (3CD)
Piosenki z trumienki, (podwójny album 1965-2002) Canto/System 2000 2002
Wolność znaczy Freedom, Nevermind 1-2 2009


Filmografia

Scenariusz
1976 - Nosił wilk razy kilka
1984 - Siedem życzeń
1977 - Około północy
1977 - Sam na sam
1976 - Przechadzka

Głos
1984 - Siedem życzeń jako kot Rademenes
okoliczności śmierci
rodzaj śmierci śmierć nagła
przyczyna śmierci zatrzymanie akcji serca

Maciej Zembaty zmarł w szpitalu. Powodem było zatrzymanie akcji serca. O śmierci Zembatego poinformował na swoim Facebooku Zbigniew Hołdys.

Został pochowany 8 lipca 2011 roku.